Meest voorkomende aansluitingen?

De meest gangbare aansluiting sinds de uitvinding van de gloeilamp door Thomas Alva Edison zijn de lampen met schroefdraad. Deze aansluitingen zijn ontworpen voor lichtbronnen met verschillende Edison-schroeven die worden aangeduid met de letter "E" en een nummer dat de breedte van de schroefbasis aangeeft, zoals in E14, E27.
In een gemiddeld Europees huishouden zijn de meest voorkomende gloeilampen met een  E27  en  E14 schroefbasis. Maar ook E10- en E40-doppen worden op grote schaal gevonden in verschillende toepassingsgebieden. E10-schroefvoeten hebben de voorkeur in fakkels en kerstboomlichten, terwijl E40 wordt gebruikt in openbare verlichting en verschillende industriële oplossingen voor het verlichten van grote hallen Dit omdat lichtbronnen met deze schroefbasis een output van maximaal 2000 W kunnen hebben.

Het tweede meest voorkomende type fitting is de bajonetvoet waarbij de gloeilamp niet in de fitting hoeft te worden geplaatst met behulp van een schroefbasis, we hoeven alleen de pennen op de gloeilamp in de fitting te plaatsen en vervolgens stevig te draaien . In dit geval wordt de lamp in positie gehouden door een veer, dus het contact wordt niet verstoord, zelfs in het geval van trillingen. De meest gebruikte bajonetbasis in huishoudens is de GU10 , waarbij "10" de afstand tussen de twee pennen in millimeters aangeeft. Deze stopcontacttypen worden ook veel gebruikt in voertuigen.

Lichtbronnen met een  G9- basis worden meestal gebruikt voor wand- en plafondlampen. Deze zijn gemakkelijk te herkennen aan de "U" -vormige lusvormige pinbasis. Nummer 9 in zijn naam geeft ook in dit geval de afstand in millimeters tussen de pennen aan

De tot nu toe vermelde stopcontacttypen zijn allemaal ontworpen voor 230V-gebruik, maar er zijn ook die geschikt zijn voor verlichting met lage stroomsterkte. De GU5.3- en  G4- lichtbronnen zijn ontworpen om te werken op 12V en worden meestal gebruikt in spots en bureaulampen. De cijfers achter "GU" en "G" geven ook de afstand tussen de pinnen in millimeter aan.

In het geval van fluorescentielampen is de meest voorkomende G13- fitting die kan worden gebruikt met een  T8- buis. Net als in de andere gevallen geeft het getal na "T" de afstand tussen de pennen in millimeter aan. 

Er zijn slechts twee soorten stopcontacten in het geval van lineaire lichten, dit zijn de S14d en S14s . Hoewel de vorm en grootte van de verbindingen in beide gevallen hetzelfde is, heeft S14d slechts 1 fitting in het midden van de lineaire lamp, terwijl S14s twee aansluitingen heeft aan de 2 uiteinden van de lamp

Het laatste type fitting is de  R7s , die vooral te zien is bij oudere halogeenschijnwerpers en grotere vloerlampen.